Čajový lístek 📖

BAI MU DAN CHA                                            Čína Hunan

Bílá pivoňka.

 Nejvyšší třída čínských bílých čajů, jež snese i více nálevů. Znamenitý čaj k očistě ducha i těla. Ploché zelené lístky s nahnědlým okrajem, s hojným výskytem stříbrných ochmýřených koncových výhonků. Třpytivě žlutavý nálev. Za závojem podmanivě jemné květinové vůně a delikátní nasládlou chutí je skryta veliká síla tohoto čaje.

YIN ZHEN                                                         Čína Hunan

Stříbrné jehly.

 Zdravé, silné, ale hlavně křehké ochmýřené výhonky jsou sbírány a zpracovávány výhradně ručně v rodišti tohoto ušlechtilého čaje v čínské provincii Hunan.

YA BAO                                                             Čína Hunan

Volně přeloženo „pupenový zámotek“.

 Tvarově i chuťově podivuhodnost pocházející z divokých čajovníků rostoucích v jižní Číně. Nefermentované tipsy vyrostlé přímo z větví po jejich zmlazení řezem. Velmi jemný, světlý nálev s lehkými bylinnými a pryskyřičnými tóny.

Podáváme ve skleněné konvičce na plamínku s horkou vodou.

HUANG YA                                                      Čína Sichuan

Žluté výhonky

 Sám zakladatel světového čajovnictví mnich Wu Li Zhen dohlíží ze svého mlžného piedestalu v klášteře na úbočí hory Meng na kvalitu čaje tohoto bájného. Právě před jeho sochou padly při výpravě Spolku milců čaje do dalekého Sichuanu poslední pochybnosti a on se stal ctěným representantem.

PUTUO FO CHA                                                Čína Zhejiang

Buddhův čaj z ostrova Putuo Shan. Tradice pěstování čaje tohoto delikátního téměř dva a půl tisíciletí jistojistě záruku dává, že čaj tento v zahradách mezi kláštery buddhistickými pěstovaný a výhradně ručně zpracovávaný kvalitou superiorní oplývati bude. Dle informací dostupných o zásilku vůbec první do země na kontinentu starém jedná se.

SHINCHA KYOTO Japonsko Kagoshima/Uji

Předvoj všech japonských čajů. Než-li se objeví sklizně prvních čajů z Japonska, tak Vám už můžeme nabídnouti první vlaštovku ze Země vycházejícího slunce a ta letošní je zvláště vydařená! V kombinaci 50% z Kagoshimy a  50% z Uji; kultivar Yabukita. V letních dnech vřele doporučujeme přípravu „na ledu“.

NOK CHA                                                                    Korea

 Zelený čaj z pohoří Jirishan na nejjižnějším pobřeží korejském. Sbírá se a zpracovává výhradně ručně – toliko v 30denním období na přelomu dubna a května. Ve světlezeleném nálevu skrývá se nevídaná chuť „na pomezí“ čajů čínských a japonských.

GYOKURO KYOTO                                                Japonsko Uji

Excelentní vysoce znamenitý japonský zelený čaj. Lahodná chuť a svěží trávová vůně jara dává prožít dotek nebes v šálu. Tento čaj patří k nejvýše ceněným produktům říše Nipponu. Je sklízen na specielně zastíněných polích a je zárukou požitku nevšedního, originelní jeho přípravou pak umocněného. Temně zelený plochý subtilní lístek stejnoměrně velikosti, čerstvé trávové vůně a delikátní chuti.

TAMARYOKUCHA KYOTO                     Japonsko Ureshino

Tamara

 Jedná se o prvotřídní typ zeleného japonského čaje. Vhodný pro sváteční příležitosti. Dává vydatný nálev i po několikerém zalití. Tmavozelený drobný lístek stejnoměrně svinutý. Nálev světlezelené barvy, svěží delikátní chuti.

YAMACHA                                                           Japonsko Hamamatsu

 Jen málokterý dovozce čajů může se pochlubit pravým horským čajem z dalekého Japanu. Tento čaj pěstován jest na terasových zahradách na úbočích hor vypínajících se nad městem Hamamatsu na jihu ostrova Honšú. Nabízený čaj byl pečlivě degustován a vybrán v tradiční čajovně v japonském městečku Uji výpravou Dobrých čajovníků.

KAMACHA                                                           Japonsko Ureshino

Historie zpracování čajových lísků v Japonsku není tak dlouhá jako v sousední Číně, nicméně současný způsob zpracování čaje je unikátní, jako je unikátní celá japonská kultura. Naprostá většina čajových lístků je zpracovaná propařením, ale existuje výjimka. Tou je nabízený Kamacha, který je vyroben starou orthodoxní čínskou metodou, kdy jsou vlhké lístky prudce zahřáty na rozpálených pánvích.

SENCHA KYOTO                                                     Japonsko Uji

 Toto označení nese japonský zelený čaj, který je v současnosti nejtypičtějším čajem japonského trhu. Tato sorta je proslulá zejména svým pečlivým zpracováním. Sencha má velice příznivé účinky na tělo i ducha, které povzbuzuje. Dává vydatný nálev i po několikerém zalití. Vhodný k tichému setkání s nejmilejšími přáteli.

TIAN MU LONG ZHU CHA                             Čína Zhejiang

Dračí oči.

Velejemný, vysoce kvalitní zelený čaj z vybraných čerstvých čajových výhonků, s delikatesní chutí a vůní horského vánku a především unikátním vzhledem. Neboť tento čaj je ručkami čínských sběraček zpracováván v kuličky, jež perlám se podobají, a které v šálu po zalití vodou půvabně se rozvíjejí.

LONG JING CHA TIGER SPRING                         Čína Zhejiang

Tygří pramen.

 Slavná sorta čaje, nesoucí název kultovního města, které se nachází v horách Tiyun. Plochý pevný list světlezelené barvy – to je průvodní znak pro kvalitní Long Jing. Mezi znalci je čaj z této produkce označován jako špička mezi čínskými zelenými čaji vůbec. Průzračný nálev chutná a voní velejemně i po několika zalitích. Long Jing „Tygří pramen“ je zpracováván ve velkých kovových mísách. Je vhodný pro setkání a rozhovor s nejmilejšími přáteli.

BI LUO CHUNG „TAI HU”                           Čína Jiangsu

Modrozelené spirálky jara od jezera Tai.

 Tento skutečný čajový originál, označovaný za čajový persián, je ve velmi malém množství produkován v čínské provincii Jiangsu v malé vísce Dong Shan, ležící na poloostrově obklopeném jezerem Tai. Droboulinké lístky barvy tmavě zelené až stříbřité, tvaru drobných jehliček spirálkovitě svinutých. Nálev průzračně zelené barvy, svěží jemné trávové vůně, chuti decentně svíravé.

BANCHA KYOTO                                                          Japonsko Uji

 Základní sorta zeleného japonského čaje, určeného k běžnému pití. Plochý lístek světlezelené barvy a nálev charakteristické vůně.

HOJICHA KYOTO                                       Japonsko Uji

 Delikátní japonský čaj se specifickým aróma. Doporučuje se zejména jako dobrý nápoj po vydatném obědě. Pražené řapíky, někdy i (podle sorty) s netříděným listem světle hnědé barvy. V překladu znamená zlehka pražený čaj. Nálev nahnědlé barvy, vůně čerstvě pečeného chleba, chuti pražené rýže.

 KUKICHA KYOTO                                     Japonsko Uji

 Japonský čaj stonkový nebo také řapíkový, u nás čajová rarita. Tento typ čaje bývá také základem při výrobě čaje Hojicha, ale v tomto případě se jedná o vedlejší produkt, vznikající při výrobě delikatesního čaj Gyokuro. Světlezelené řapíky, nálev svěží zelené barvy a jemné trávové vůně. Dává vydatný nálev i po několikerém zalití.

GENMAICHA KYOTO                               Japonsko Uji

 Specificky japonská delikatesa. Vhodný jako nápoj po obědě. Zpravidla standardní čaj, obohacený smícháním s praženou rýží. Touto kombinací získává své lákavé aróma a neobvyklou chuť. V překladu znamená čaj s neleštěnou rýží.

CHÉ XANH                                                    Vietnam Thai Nguyen

Zelený Vietnam

 Přepečlivě vybíraný zástupce vietnamských zelených čajů,  delikátní i po opakovaném zalití, proto jej také doporučujeme servírovat v GaiWanu.

DIAN LU CHA                                                           Čína Yunnan

Zelený junák

 Nefermentovaná podoba známého čínského čaje (Dian Hong) ze slavné jihočínské produkce stejnojmenné provincie Yunnan. Čaj k běžnému popíjení.  Tříděné, rovnoměrně svinuté lístky světlezelené barvy, sytě trávové vůně čerstvého zeleného čaje a plné chutí.

ZHU CHA                                                                    Čína Zhejiang

Perlový čaj (Gunpowder)

 V Evropě nazývaný Gunpowder. Je typický zpracováním do malých pevně svinutých kuliček. Nálev sytězelené až žlutooranžové barvy chutná a voní lehce kouřově – toto aróma získává čaj v kovových pánvích, ve kterých se v krouživém pohybu suší nad dřevěným uhlím.

CHUN MEI CHA                                                     Čína Zhejiang

Vzácné obočí

 Originální verse standardní sorty zeleného listového čaje k běžnému pití z provincie Zhejiang. V čínských restauracích podává se jako čaj k jídlu. Světlezelené nestejnoměrné lístky svinuté do obloučku, jejichž kovový lesk jest znakem čerstvosti. Průzračný nálev žlutozelené barvy chutná a voní lehce svíravě.

JAPONSKÉ ČAJOVÉ SMĚSI

Kategorie čajů jejichž receptůry pocházejí výhradně z Japanu. K jejich přípravě používáme pouze originélních ingrediencí prvotřídní kvality.

MATCHA IRI SENCHA                                     Japonsko

Směs čajů podle tradiční japonské receptury. Kombinací čajů Matcha a Sencha je dosaženo skvělé chuti a vůně. Znamenitý při psaní prací.

MATCHA IRI GENMAICHA                          Japonsko

Oblíbená kombinace dvou druhů zeleného čaje. Zelený čaj s mimořádně výrazným aróma. Vhodný při příležitosti milého setkání.

KYOTO KINEN                                                  Japonsko

Vzpomínka na Kjóto

 Receptura z tohoto překrásného města čaje. Zvláštní natrpklá chuť Matcha je ve sklence zjemněna mlékem a cukrem, což oku i jazýčku velmi lahodí. (podáváme ve sklenici 3 dl) Doporučujeme vyzkoušeti i naší ledovou verzi, jež se nazývá Matcha latte.

ZELENÉ OVONĚNÉ

MOLI HUA CHA – QUE SHE JIAN                      Čína Fujian

Ptačí jazýček.

Delikátní sorta jasmínového čaje. Drobné tmavozelené ploché lístečky jsou stejnoměrně svinuté. Pronikavé aróma jasmínu, výrazná chuť s chuťovým dozvukem, jemně euforízující čaj.

MAGNOLIA MAO JIAN                                           Čína Guandong

Pozoruhodný representant tradičního způsobu ovoňování čajů (opakovaným přikládáním čerstvých květů) z provincie Guangdong. Kvalitní zelený čaj pronikavého aróma, sladkých květinových tónů s jemnou ovocnou chutí.

MOLI HUA CHA                                                         Čína Fujian

Jasmínový čaj.

Klasická čínská receptura, zelený čaj ovoněný květem jasmínu arabského. Čaj vhodný k popíjení v odpoledních hodinách. Drobné zelené lístky svinuté do obloučku s hojným výskytem velkých bílých květů jasmínu.

 Čaje u kterých proběhl proces takzvané částečné fermentace. Jsou také nazývány jako čaje polozelené či oolong.

FORMOSA ORIENTAL BEAUTY                     Taiwan

Kráska východu

Královna degustací čajové cesty Dobrých čajoven na Taiwan. Více fermentovaný oolong ze severovýchodu Taiwanu. Pečlivě sbíraná a zpracovaná sklizeň čajových lístků, které v prvé chvíli byly navštíveny hejny „pidikřístků “Paoli (lat. Jacobiasca Formosana).

Čaj vysoce vzácný jež nabízíme ve velice omezeném množství, tedy dostupný pouze DO VYPITÍ.

TIE GUAN YIN CHA                                         Čína Fujian

Železná bohyně milosrdenství (odruda Jade)

 Nejznámější sorta v nejvyšší kategorii mezi polozelenými čaji. Proslulý produkt provincie Fujian. Vhodný k popíjení po náročné fyzické práci. List masivní, tmavě zelenomodrý až zelenohnědý, esovitě pokroucený. Výrazné aróma rozkvetlých sadů a podmanivé chuti.

SPECIALITA LOKÁLNÍ

NAI XIAN GINSHAN                                         Taiwan

Mléčný oolong

Tento čaj pochází z vesnice Minjing v provincii Nantou na Taiwanu. Vůně

je dosažena přidáním mléčného aroma, které je 100% přírodního původu. Kombinace tohoto aroma s přirozenou vůní čaje vytváří úžasný zážitek.

ALISHAN OOLONG                                         Taiwan

 Výběrový oolong z nejvyššího horstva tchajwanského. Zahrady slovutné zahaleny jsou v mracích téměř po celý rok. Čajové lístky do kuličky pevně svinuté jsou ku zalití mnohému vhodné.

FENG HUANG DAN CONG                        Čína Quangdong

Fénix Milan.

 Jedinečný čaj ze zahrad jihočínské provincie Quangdong – mimořádně dlouhý hnědavě zelený list lehce spirálovitě zakroucený vydá v šálu jiskřivě oranžový nálev chuti medovité, s výraznou vůní květů orchidejí a gardénií. V nálevech mnohých vůně i chuť nekonečně se vyvíjejí…

TUNG TING – JADE OOLONG                    Taiwan

Zamrzlý vrcholek.

 Věhlasný, nepatrně fermentovaný čaj, který je specielně nožní metodou za vlhka sežmoulán do malinkých nepravidelných oválků. Spolkem milců čaje directně z úbočí bájemi opředené hory Tung Ting přivezený. Vhodný ku rozjímání, když stíny se prodlužují.

FORMOSA BAO ZHONG      NOVINKA     Taiwan

Pao čchung

„čtvrtý do party“ kolekce tchajwanských oolongů Dobré čajovny na podzim 2022 uzavírá legendární a léta nedostupný Bao Zhong. Lehounce fermentovaný, zelenkavý oolong sklízen v blízkosti města Taipei.

SHUI XIAN CHA                                          Čína Fujian

Vodní víla.

 Vyšší třída čaje typu oolong, zpracovaného ze stejnojmenné variety na jihu Číny. Vhodný k popíjení, když při myšlení jsme vyrušeni. Masivnější listy tmavě zelenohnědé, esovitě pokroucené. Povzbuzující nápoj lahodné chuti, evokující příjemnou sladkost v ústech, výrazného aróma.

WU LONG CHA                                        Čína Fujian

Černý drak.

 Bez další specifikace se jedná o standardní sortu z produkce provincie Fujian, proslulý především věhlasnými typy polozelených čajů. Vhodný k popíjení při večerních rozhovorech. Tmavě zelenohnědý nestejnoměrný list, esovitě pokroucený. Nálev chuti sladkotrpké s vůní žitného chleba.

WOORICHA                                                                            Korea

   Čajová vzácnost – jediná sklizeň v roce; výhradně ručně sbíraný a zpracovávaný čaj z farmářské produkce, tedy ve velice malém množství – v pádě tomto fermentovaný. V překladu „domácí čaj“. Tentokráte s BIO certifikací.

DARJEELING FIRST FLUSH                                               Indie

 V drsném horském klimatu Himaláje, v oblasti Dárdžilingu, se první jarní sklizeň čaje od března do konce dubna nazývá First Flush. U tohoto čaje je především ceněna jeho květinová vůně. Do Dobré čajovny jej nakupujeme  přímo u produkční firmy a poté přepravujeme letecky. Díky tomu se do Vašeho šálu dostává čaj, který je zaručeně čerstvý.

DARJEELING SECOND FLUSH                                        Indie

 Druhá sklizeň čajových lístků probíhá v Indii těsně před obdobím dešťů, od konce května necelých 50 dní. Tyto čaje jsou pro svoji chuťovou kvalitu a úžasnou vyzrálost srovnávány s věhlasem vín z Bordeaux. Nabízení zástupci byly velice pečlivě vybíráni již vytříbenými jazýčky milcovskými za účasti čajových živnostníků vícerých. Drobnější zelenožluté lístky s příměsí tmavých tipsů.

HA GIANG CHÉ DEN                                                  Vietnam

Ha Džang

Objev čajové expedice Dobré čajovny za divokými čajovníky. Čaj je ručně sbírán z čajovníků starších v horské oblasti Ha Giang v horách severního Vietnamu (nad 1000 m.n.m.). Čaj typický svou mohutností vůně i chuti v šálu.

NEPAL ILAM Shangri-la BIO                                       Nepál

 Na jižních svazích majestátného Himaláje takřka „přes kopec“ od věhlasného Darjeelingu podařilo se usilovným nepálským plantážníkům i bez britských koloniálních zkušeností přivésti na světlo čajového světa plnohodnotný černý čaj vysokohorského typu. Hnědozelené stejnoměrně svinuté lístky s vysokým obsahem stříbrných tipsů, plné vůně a chuti.

ASSAM BRAHMAPUTRA                                            Indie

Indický černý čaj z údolní oblasti plantáží na březích řeky Brahmaputry. Objevili jej bratři Bruceovi takřka před 170 lety. Tento čaj byl vyšlechtěn z divoké odrůdy čajovníku později nazvaného Thea Assamica. Hnědočerný lístek s obsahem světlých tipsů, stejnoměrně svinutý do půlměsíčku. V šálu temně červenohnědý nálev sytého aróma a vydatné chuti.

RIZE CAY                                                                             Turecko

 Ačkoli se na severovýchodě Turecka, na úpatí Pontských hor pěstuje teprve krátce (první plantáž zde vznikla až za 2. světové války), získal si tento čaj svůj nezaměnitelný charakter a velikou popularitu. Znamenitý k popíjení při vodní dýmce. Červený, silně romatický, jemně drcený čaj. Při dodržení tradičního postupu přípravy je ve sklence temně červenohnědý, chuti mírně nasládlé s odmaňujícími vlastnostmi. Podává se v turecké konvici se sklenkou. Tento čaj se pije hojně slazený. Mějte, prosím, strpení s přípravou, kdy jej musíme vypražit a provařit.

MANIPUR SMOKE WILD TEA                                      Indie

Jediný a výborný  zástupce čajů z Indického státu Manipur. Výhradně ručně zpracovaný a nad ohněm dosušovaný černý čaj z divokých džunglových čajovníků.

RWANDA BLACK                                                              Rwanda

Černý celolistový čaj z BIO-zahrad středoafrických, bohaté chuti a nasládlé vůně. Jeden z mála výborných reprezentantů čajů tohoto kontinentu.

KENYA FOP                                                                          Keňa

 Čaj z divoce černé rovníkové oblasti Afriky, temný v šálu, jemný v chuti. Pro milovníky žhavého slunce, hrochů a copánků.

CEYLON ADAM’S PEAK                                           Srí Lanka

 Černý vysokohorský listový čaj z oblasti Nuwara Eliya, konkrétně ze zahrad Labookelie. Znamenitý, plně aromatický čaj, rozkošný v nálevu, vykreslující křivky zahrad, jež rozpínají se pod vrcholky hor Samanalakande. Je vhodný   pro běžné odpolední čajové dýchánky.

CEYLON TIGER RIVER                                                Srí Lanka

 Znamenitý, plně aromatický listový takzvaně nízko horský čaj z oblasti Kandy na čarokrásném ostrově Srí Lanka. Vydatný v šálu, podobající se čaji assamského typu. Vhodný pro osamělé pijáky čaje.

CEYLON MOSLIM TEA                                              Srí Lanka

 Převažující část produkce čaje ze Srí Lanky jsou čaje zlomkové, které jsou určeny pro země s uzákoněným státním muslimským vyznáním. Podáváme tradičním způsobem do sklenky 2 dl s cukrem.

ČAJE ČERVENÉ

Čínské čaje, u kterých byl tzv. proces fermentace dokonán. Jedná se o čaje černé, avšak dle čínské tradice čaje zde jsou   pojmenovány barvou nálevu – tedy červenou.

JIN ZHEN                                                                     Čína Yunnan

Zlaté jehly.

Fermentovaná verze dobře známých Stříbrných jehel (Yin Zhen).

Výrazná chuť s medovými nádechy, podzimní vůně a silný povzbuzující účinek.

DIAN HONG (golden Yunnan)                             Čína Yunnan

Zlatý Yunnan

Plně fermentovaný čaj, vyznačující se velkým obsahem oranžovozlatých tipsů, které v chuti projevují se nebývalou vůní a sladkostí.

QI HONG MAO FENG CHA                               Čína Anhui

Hebké výhonky qimenské.

Věhlasný červený čaj, jež je vyšší sortou opěvovaného Qi Hongu.  Jarní výhonky pečlivě svinuté, kudrnatě načechrané. Nálev sladce vonný i vydatný zároveň.

DIAN HONG CHA                                                    Čína Yunnan

Červený junák

Prvotřídní čaj z jihočínské provincie Yunnan. Vhodný k popíjení, když potřeba je překonati samotu. Jemný, stejnoměrně svinutý list hnědočervené barvy, znamenité charakteristicky čajové vůně, plné, lehce natrpklé chuti.

QI HONG CHA                                                        Čína Anhui

Anglicky také zván Keemun

Čaj z provincie Anhui, rostoucí v blízkosti řeky Jang ĀLc. Znamenitý k pití ve chvílích, kdy jsme v práci či škole ponechali veškerou energii. Má stejnoměrný lístek černé barvy, svinutý do drobných jehliček. Nálev pak má jemně medovou vůni i chuť.

ČAJE ČERNÉ OVONĚNÉ

LI ZHI CHA                                                            Čína Guangdong

Tradičním způsobem ovoněný standardní červený čaj. V tomto případě se jedná o aróma subtropického ovoce liči (litchi chinensis). Tato receptura pochází z provincie Guang Dong. Zejména vhodný k pití, když napadne sníh. Černý drobný lístek s výrazně nasládlým aróma a mámivou sladkou chutí.

Další čaje ovoněné přírodními esencemi v nabídce Dobré čajovny:

ŠVESTKOVÝ, ČOKOLÁDOVÝ, VANILKOVÝ 

ČERSTVÝ ZÁZVOROVÝ

Černý čaj jež je ochucen čerstvým nastrouhaným zázvorem se nechává macerovat na mírném plamínku, by došlo k jedinečnému zvýraznění pravého zázvorového aróma.

LAPSANG SUCHONG                                              Čína Fujian

Lapsang sušong. (Zheng Shan Xiao Zhong Cha)

Proslavený čínský čaj, zpracovávaný nad ohništěm z borového dříví, čímž získává specifické aroma po kouři. Vhodný k dlouhým hovorům při dýmce.

EARL GREY                                                               Ceylon + Anglie

   Černý čaj, ovoněný bergamotovou (citrusovou) silicí.

Čaje, u kterých bylo po první částečné fermentaci a usušení    provedeno ještě další zpracování. V případě Puerů zelených došlo k jejich napaření a slisování do nejrůznějších tvarů. U Puerů tmavých proběhla ještě jedna uměle vyvolaná fermentace. Poté byly prostě usušeny nebo též slisovány. Všechny čaje z této kapitoly se vyskytují výhradně v čajové produkci Číny.

GONG TING PUERH                                             Čína Yunnan

Puer císařského dvora (TMAVÝ)

Alternativně nabízený též pod názvem Imperial Puer. PuEr typu „shou“ zpracovaný z vrcholových jarních tipsů čajovníku v oblasti  Lin Cang na jihovýchodě Yunnanu.

CHI TSE BING CHA                                                Čína Yunnan

Svatební koláč. (TMAVÝ)

 Čaj Pu Er lisovaný do tvaru koláče. Na jihu Číny v provincii Yunnan tradiční dar při zásnubách co symbol rodiny (kruhový tvar) a dlouhověkosti (Pu Er sám).

LAO ZHU BING CHA                                               Čína Yunnan

Divočák (ZELENÝ)

„PuErh ze starého stromu“ je úplný název tohoto čaje. Lístky pro výrobu tohoto čínského originálu jsou trhány v korunách divoce rostoucích čajových stromů. V minulých letech jsme v jihočínské autonomní oblasti Xishuang-banna měli možnost pozorovat akrobatické výkony místních vesničanek šplhajících v rozsochatých korunách čajovníků uprostřed pralesní vegetace.

BAI YA BING                                (NOVINKA)          Čína Yunnan

„Koláč z bílých výhonků“ (BÍLÝ)

Bílý čaj lisovaný do tvaru koláče. Zvláštnůstka z provincie Yunnan. Základem pro další zpracování jsou jemné čajové listy typu Bai Mu Dan. Vzhledem k technologii zpracování (lisování) a původu čajových listů (Yunnan), vydává tato verse bílého čaje až nezvyklý počet poměrně výrazných nálevů.

ZHUAN PUER CHA                                                   Čína Yunnan

Cihla (TMAVÝ)

Exportní název nese Yunnan Tea Brick. PuEr lisovaný do tvaru cihličky si již získal mnoho oblíbenců napříč generacemi.

MINI BING CHA                                                     Čína Yunnan

Puerový koláček (TMAVÝ)

„Puerové mini-koláčky“ – Výběrový PuErh typu „Shou“ lisovaný do malých  koláčků. Je vhodný k běžnému pití a k opakovaným zálevům.

PUERH – Peletky                                                     Čína Yunnan

Žmolky prapodivných tvarů (TMAVÝ)

Tímto názvem se označují mimořádně tvrdé čajové peletky, druhotný produkt vzniklý na okraji „mokrých hromad“, tedy hlavně při fermentaci tmavého PuErhu. Vyznačují se velkou výrazností, co do počtu nálevů, na druhé straně až překvapivou vyzrálou likátností a jemností v chuti.

YUNNAN TUO CHA „Shou“                              Čína Yunnan

Puerla (TMAVÝ)

Čaj lisovaný do misky. Vyžaduje delší čas pro máčení. V šálu je čaj až oranžovo hnědé barvy. Po prvním překvapení chutná až podmanivě. Neobvyklá delikatesa pro labužníky. Od časů Sungské dynastie je tento čaj vyhledávaný pro své vynikající medicínské vlastnosti. 

PUERH CHA                                                            Čína Yunnan

 (TMAVÝ)

Tento čaj se vyznačuje  specifickým aróma starých budhistických klášterů. Vyžaduje delší čas pro máčení. V šálu je  pak čaj až kávově tmavé barvy. Po prvním překvapení chutná podmanivě.

RANCHO AMIGO lemon                                      Brazílie

 Dvojnásob silné Maté Rancho v kalabase, zalité tekutým karamelem, dochuceno citrónovou trávou.

Podáváme s termoskou na další nálevy.

RANCHO AMIGO                                                   Brazílie

 Dvojnásob silné Maté Rancho v kalabase, zalité tekutým karamelem. Vhodné, když máte před sebou dlouhou noc.

Podáváme s termoskou na další nálevy.

MATÉ RANCHO                                                     Brazílie

 Tradiční nápoj jihoamerických Indiánů, posvátná bylina cesmína paraguayská. Vyniká svými povzbudivými účinky. Podáváme ji v typické tykvi – kalabase s trubičkou – bombillou, kterou se nápoj srká. Vhodné pro noční bdění.

MATÉ RANCHO ŠAMAN                                     Brazílie

 Mnohonásobně silné Maté Rancho v kalabase, zalité tekutým karamelem. Vhodné pro opravdu otrlé nátury či pro ty, jež toho mají ještě mnoho před sebou.

Podáváme s termoskou na další nálevy.

ROOIBOS                                                               Jižní Afrika

 Na počátku 20. století objevená bylina, vyskytující se v Kapské oblasti na jihu Afriky. Pěstuje se a zpracovává obdobně jako čaj.

V šálu nálev červené barvy a bylinkově sladké chuti.

SEZONNÍ ČAJE

Lokální sezónní nabídka čajů, jež v chladných dnech zaručeně zahřejí.

ČAJ, ČAJE, ČAJ!                                                    

(černý silně slazený čaj vařen v mléce, skořice)

Prastará avšak nejoblíbenější příprava čaje v Indii, kdy je Vám takto podáván čaj všude a ulici. Nabízený čaj je doprovázen neustálým „zpěvem“ tamnějších čajválů a my Vám tuto specialitku přinášíme k nám!

KURKUMA CHAI LATTÉ     

(černý silně slazený čaj vařen v mléce, koření kurkuma)

Tento nápoj bývá také nazýván Zlatým mlékem. Dle ajurvédské medicíny je koření kurkuma blahodárné k prokrvení těla a proto je tento nápoj velice vhodný pro chladnější dny, kdy Vám opravdu prostoupí celým tělem.

HOLLANDIA KAKAO   

(slazené horké mléko, holandské kakao)

Holandsko je v čajových kruzích známo, jako jedna z prvních zemí, jež kdysi dostala čaj na Evropský kontinent. Avšak tato země je velice proslavená hlavně díky svým větrným mlýnům, nekonečnými lány tulipánů a také díky svému KAKAU a tak i my jsme se Rozhodli Vám jej zde nabídnouti.

YOGI ČAJ

 Indická rituální specialita Dobré čajovny.

Směs povařeného koření – zázvoru, kardamomu, fenyklu, skořice, hřebíčku, pomerančové. Kůry – s čerstvě připraveným černým čajem; podáváme s mlékem a medem. Nálev pronikavé vůně, euforisující nápoj až s mírně omamnými účinky. Vhodný před odletem do teplých krajin. Na přání lze připravit s mlékem rostlinným.

VZPOMÍNKA NA BOMBAY©

 Indická receptura – černý assamský listový čaj míchaný s hořkou čokoládou, mlékem a medem. Nálev bíle mléčné barvy, Podmanivě čokoládově medové vůně. Na přání lze připravit s mlékem rostlinným.

MALAJSKÝ TYGR©

 Černý čínský listový čaj s kousky strouhaného kokosu. Nálev červené barvy, lehce kokosové vůně a nasládlé chuti.

POUŠTNÍ DUNA©

Tuarég (orig. Le Touarég)

 Klasika Dobré čajovny. Listový zelený čaj s marockou drcenou mátou (Mentha spicata cv. Moroccan), zvaná Nana a cukrem. Nálev zelenorudé barvy pronikavé mátové vůně.

VŮNĚ KAŠMÍRU©

 Opojně vonící nápoj, vůně lákavých dálek Východu. Směs zeleného, polozeleného a černého čaje s pomerančovou kůrou, hřebíčkem, zázvorem a skořicí. Nálev žlutavozelené barvy kořeněné vůně a chuti lehce natrpklý s dozvukem ovocným.

VZPOMÍNKA NA JERUZALÉM©

 Černý indický čaj, kořeněný mletou skořicí podle tradiční chasidské receptury. Kůra skořicovníku, ve spojení se silným černým čajem dává v šálu jemně euforizující nápoj omamné vůně a červenohnědé barvy.

VZPOMÍNKA NA ISTANBUL©

 Černý čaj, kořeněný hřebíčkem podle staré orientální receptury. Typicky pronikavá vůně hřebíčku ve spojení se silným černým čajem dává posilující nápoj červenohnědé barvy, jemně euforizující.

VZPOMÍNKA NA OMDURMAN©

Šaj bil hél.

 Černý čaj s kardamomem, dle receptury ze Súdánu. Pikantní chuť tohoto orientálního koření ve spojení se silným nálevem dává posilující nápoj, jemně euforizující. Arabové tento čaj silně sladí.Nálev červenohnědé barvy, ostré vůně kardamomu.

SEZONNÍ ČAJE

Jedná se o čaje či receptury, které se nachází pouze v naší čajovně (jsou-li i jinde, to neslibujeme) a ač nejsou běžně k dostání, můžeme se zaručit jedinečným zážitkem.

FORMOSA NAI XIAN MILK OOLONG                Taiwan

Mlíčňák

Tento čaj pochází z vesnice Minjing v provincii Nantou na Taiwanu. Vůně je dosažena přidáním mléčného aroma, které je 100% přírodního původu. Kombinace tohoto aroma s přirozenou vůní čaje vytváří úžasný zážitek. Podáváme v malinké skleněné konvičce s termoskou pro další nálevy, by jste si mohli vychutnat nejen chuť ale i pohled na čajové lístky.

GHEE DUT                                                            Čína + Tibet

Gídat, Tibeťan

Prastará receptura tohoto čaje pochází až z mlhou zakrytých tibetských vrcholků. K ní jest použit tradiční čínský čaj PuErh, který je vařen v přepuštěném másle (Ghí), solí a plnotučném mléce. Tento čaj není k běžnému pití avšak jako ojedinělost osloví nejednoho pijáka čaje. Nabízíme také alternatívu, kde je čaj PuErh nahrazen čajem Lapsang (Zhen Shan Xiao Zhong Cha). Této variaci se říká Mongol.

Pro ženy těhotné či kojící, také pro lid, jež se obává nezamhouření oka, dovolili jsme si připravit několikero specialit, jež neobsahují tein (kofein).

YOGÍNEK

Indicko-africká směs koření, mletého zázvoru, kardamomu, pomerančové kůry, anýzu a hřebíčku s Rooibosem. Dochucena mlékem a dolazena květovým medem. Bezteinová varieta na velice oblíbený čaj Yogi. Na přání lze připravit s mlékem rostlinným.

MUMBAY

Jemný osvěžující nápoj z byliny zvané Rooibos, která je provařena s výbornou čokoládou. K dochucení jsme opět užili mléka a medu. Na přání lze připravit s mlékem rostlinným.

MASAJKA

Další nekofeinová receptura. Tentokráte obohacena o drcenou marockou mátu zvanou Nana a cukr. Tuto lahůdku by nám pouštní národy, kde jest tato máta hojně užívána, mohly závidět! Nálev oranžové barvy s pronikavou mátovou vůni.

VZPOMÍNKA NA SLUNÍČKO

Osvěžující nápoj z byliny Rooibos, oblíbený to mok afrického obyvatelstva zvláště v místech, kam pravý čaj ještě nedorazil. Tentokráte je chuť vyvážena mleté skořice, námi tvořeného karamelu a citrónu.